قانون مجازات اسلامی در ماده ۶۰۸، به امر توهین پرداخته و آن را به عنوان یک جرم تلقی نموده است. در همین قانون برای جرم توهین، مجازات حداکثر ۷۴ ضربه شلاق یا جزای نقدی ۵۰ هزار ريال تا ۱ میلیون ريال در نظر گرفته شده است. جرم توهین جزو جرائم عمدی با رکن معنوی سوء نیت مرتکب است که به سه دسته توهین ساده، توهین مشدد و توهین مستوجب حد تقسیم میشود. بررسی نوع جرم و ارائه دادخواست بر اساس نوع توهین بر عهده وکیل جرم توهین است. ضمن اینکه توهین می تواند به صورت شفاهی یا کتبی اتفاق بیفتد که در هر دو صورت، جرم محسوب می شود.
بسته به اینکار شخص مخاطب توهین چه اعتبار و مقامی داشته باشد، جرم توهین به سه دسته تقسیم می شود.
الف) توهین به مقام معظم رهبری و بنیانگذار انقلاب: ماده ۵۱۴ قانون مجازات اسلامی مجازات این نوع توهین را تحمل حبس از ۶ ماه تا ۲ سال تعیین نموده است.
ب) توهین به کارکنان و مقامات دولتی جمهوری اسلامی ایران: مجازات این نوع توهین طبق ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی برابر مجازات توهین ساده یا ۳-۶ ماه حبس می باشد.
ج) توهین به افراد و مقامات سیاسی خارجی
د) توهین به صاحبان حرف و مشاغل خاص
اثبات توهین اغلب بسیار پیچیده است. زیرا برخی از حقوقدانان تحقق عنصر معنوی جرم توهین را فرضاً ثابت می دانند و معتقدند سوء نیت مجرم، نیازی به توهین ندارد. لذا برخی از وکلای پایه یک دادگستری ، جرم توهین را صرفاً مادی می دانند. همینطور از آنجایی که مجنی علیه در این جرم، اشخاص حقیقی هستند، باید حقیقی و معین بودن آنها نیز ضرورتاً ثابت شود تا بتوان دادخواست رسیدگی به جرم توهین را به شیوه کیفری مطرح نمود. اثبات موارد فوق تنها در تخصص و تجربه وکیل جرم توهین می باشد.
همانطور که رأی وحدت رویه شماره ۳۴۹۲- ۱/۱۲/۱۳۳۴ نیز بیان می کند، توهین و اهانت به عنوان یک مفهوم کلی شناخته می شود و به دلیل اختلاف نظر در تشخیص توهین، اثبات آن بسیار مشکل است.
در صورت نیاز به وکیل جرم توهین می توانید از مشاوره حقوقی وکیل کیفری مورد اطمینان خود در موسسه حقوقی پندار از طریق ارسال فرم درخواست مشاوره یا تماس تلفنی بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید