اغلب در هنگام شنیدن لفظ نفقه، پرداخت خرج و مخارج زندگی از طرف شوهر به زن در ذهنمان تداعی می گردد. اما معنای لغوی نفقه به هرچه انفاق می شود یا صرف هزینه زندگی می شود اطلاق می شود. در قانون مدنی نیز در ماده ۱۱۰۷ تعریف دقیقی از نفقه ارائه گردیده است. به طور کلی نفقه را به سه دسته نفقه زوجه، نفقه اقارب (خویشان نسبی مانند فرزندان، نوادگان و والدین) و نفقه زندانی تقسیم می شود.
درباره نفقه زوجه در مقالات دیگر به تفصیل صحبت شده است. در این جا می خواهیم درباره مفهوم نفقه اقارب در حقوق ایران صحبت کنیم.
نفقه نزدیکان، مشروط به این که آنها خود توانایی تأمین مالی زندگی خود را نداشته باشند را نفقه اقارب می گویند. مواد قانونی این نوع نفقه نسبت افرادی را که به آنها نفقه تعلق می گیرد، اشخاص واجب النفقه، شرایط تشخیص نیازمندی این افراد و لزوم انفاق از سوی نفقه دهنده را مشخص می کند.
تفاوت هایی بین دو نوع نفقه همسر و نفقه نزدیکان وجود دارد که سبب تمایز قانونی آنها شده است.
در ماده ۱۱۹۶ قانون مدنی، اقارب لازم النفقه را به این صورت تعریف نموده است: “فقط اقارب نسبی در خط عمودی اعم از صعودی یا نزولی ملزم به انفاق به یکدیگرند”. به این معنی که تنها پدران به فرزندان خود و نوادگان خود و بالعکس الزام به پرداخت نفقه دارند.
افراد مستحق دریافت نفقه در صورتی که فرد ملزم به پرداخت نفقه است غایب بوده یا از پرداخت نفقه سر باز زند، می توانند در دادگاه اقدام به ارائه دادخواست مطالبه نفقه اقارب نمایند.
نفقه نزدیکان از این رو از سوی اسلام مطرح شده است که تعادل مالی در خانواده ها رعایت شده و هیچ فردی نیازمند تأمین معیشت زندگی خود نباشد.
در صورت بروز مشکل در زمینه مطالبه نفقه می توانید با وکیل خانواده مورد اطمینان خود در موسسه حقوقی پندار تماس گرفته و یا با ارسال فرم درخواست مشاوره، سؤالات خود را مطرح نمایید.
مطالبه نفقه فرزند چگونه است؟
در قانون مدنی پدر و در صورت عدم تمکن مالی پدر، جد پدری موظف به پرداخت نفقه به فرزند جهت وسایل اولیه زندگی و خورد و خوراک و البسه و تحصیل و درمان شده است. در صورتی که جد پدری نیز نتواند این نفقه را بپردازد، مادر باید متعهد به پرداخت نفقه به فرزند شود. اما فرزندان دختر و پسر تا چه سنی می توانند نفقه دریافت نمایند و اگر والدین نفقه آنها را نپردازند چه اقدام قانونی از آنها ساخته است؟ ادامه مطلب
نفقه، در واقع به هزینه هایی گفته می شود که فرد برای استمرار زندگی عادی به آن نیاز دارد. در قانون علاوه بر نفقه زن که بر عهده شوهر می باشد، نفقه اقارب نیز مطرح است که شامل نفقه فرزند و بستگان نسبی درجه 1 می باشد. در صورتی که والدین از یکدیگر جدا شوند، به حکم قانون یا بر اساس توافق دو طرف یکی از آنها وظیفه سرپرستی طفل را بر عهده دارد. همچنین نفقه فرزند نیز باید پرداخت شود. ادامه مطلب
دیدگاهتان را بنویسید