ماده ۱۱۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی به تعریف انواع تمکین پرداخته است و زن را موظف به اطاعت از شوهر چه در امور جاریه زندگی و چه در مسائل زناشویی نموده است و در مقابل این تمکین، وی را مستحق دریافت نفقه دانسته است. عدم تمکین زن به هر صورتی که باشد، باعث می شود حکم زن ناشزه به وی اطلاق شود. در واقع زن ناسازگاری که بدون داشتن هیچ عذر و بهانه ای از شوهرش تمکین نکند، ناشزه است و بنابراین از دریافت نفقه محروم می شود. البته موارد ا
ستثنایی برای مجاز بودن زن از عدم تمکین وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم.
تمکین ۳ نوع دارد:
تمکین عام : اطاعت زن از شوهر در امور جاری زندگی نظیر آمد و شد، خروج از منزل و … را تمکین عام می گویند
تمکین خاص: این نوع تمکین به طور ویژه به اطاعت از مرد در وظایف زناشویی اشاره دارد.
تمکین اخص: در واقع تمکین خاص به روابط زناشویی پیش از دخول اشاره دارد و تمکین اخص، تمام روابط زناشویی را در بر می گیرد.
بنا به روایتی از امام صادق (ع)، تمکین، اطاعت زن از شوهر در مواردی است که انجام آن امور بر وی واجب است. نظیر تمکین جنسی و خروج از منزل با اذن شوهر. اما در مواردی مانند نظافت منزل و پخت غذا، تمکین زن واجب نیست. از جمله مصادیق نشوز زن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
برخورد هر مردی با زن ناشزه متفاوت است. نشوز در ابتدا می تواند بین زن و مرد و در خانه حل شود و اگر زن ناشزه به رفتار خود ادامه داد، از قانون کمک گرفت. به زن ناشزه مهریه تعلق می گیرد.
در صورت عدم تمکین زن در موارد زیر، حکم نشوز به وی تعلق نمی گیرد:
در صورت بروز مشکل در زمینه تمکین و نشوز می توانید از مشاوره های وکیل خانواده مورد اطمینان خود در گروه وکالت حقوقی امور خانواده موسسه حقوقی پندار از طریق ارسال فرم درخواست مشاوره یا تماس تلفنی بهره مند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید